Medieskandale

Media vil gjerne fortelle, men ofte får man et annet inntrykk når man går saken nærmere i sømmene. Var det bråk? Ble det kastet pyro på banen? Var det såvidt man unngikk masseslagsmål? Siden det ikke er første (eller siste) gang det vil komme negative oppslag om norske supportere er det kanskje greit å få en liten case study av den siste anledningen. Så får vi alle ta med oss lærdom og sunn fornuft videre.

TV2.no var først ute. «Lillestrøm-fansen laget bråk under treningskamp» lyder overskriften. Ingressen forteller at fansen kastet knallskudd på banen. Ringblad fulgte opp med «LSK-fans lagde trøbbel», der LSK-ultras «slo til». Det tredje artikkelen kom noen dager senere, 11.03. Der siteres HBKs daglige leder i overskriften på at de «kunne fått et masseslagsmål».

Med bakgrunn dette negative nyhetsbildet tok vi kontakt med KFL, UFC, Balke (daglig leder i HBK), ordenssjef i Nordre Buskerud Politidistrikt Geir Hermansen samt litt dialog med vår lokale kontakt Ola fra org. krim på Majorstua, som har jobbet mye med supporterne de siste årene.

Til sammen kom vi fram til ca dette hendelsesforløpet: UFC ankom noen minutter for sent til kampstart, og stiller seg sammen med KFL på felt A. Når alle er samlet på tribunen fyres det med en gang av flere bluss og knallskudd. Noen av dem trekker skjerf over ansiktene, andre har balaklavaer, for å unngå identifisering. Ett eller flere knallskudd kastes ned mellom tribunen og reklameskiltene, men altså ikke inn på selve banen. 6 funksjonærer/vakter fra HBK går inn på supporterfeltet, ifølge Balke med slukkeutstyr, og for å isolere de som benytter pyroteknikk. En av vaktene beskrives som å ha forsøkt å nå fram til en person som holdt et bluss, men ble skjøvet vekk av andre. I løpet av denne prosessen forlater KFL felt A og flytter seg over på felt B.

Foto(venstre): Jan Torkel Torsteinsen, Ringblad

Foto (venstre): Jan Torkel Torsteinsen, Ringblad

Ca 30 personer isoleres på felt A av HBKs vakter og Securitas. Det var én politipatrulje som i utgangspunktet var på arenaen på fritiden. I tillegg til HBKs vakter og Securitas ble det tilkalt ekstra mannskap slik at det totalt endte med 13 politibetjenter rundt UFC, som forholder seg rolige. De 30 personene holdes isolert til kampslutt, og får ikke gå på toalettet. De som er trengte må urinere ned fra tribunen.

En fotograf hadde tatt seg inn på den stengte tribunen på kortsiden der bortesupporterne normalt står, for å få bedre vinkel og utsikt til tribunen. Han ble kontaktet av HBKs vakter og fortalt at han ikke kunne benytte videokameraet, og fikk valget mellom å legge det i kiosken eller forlate stadion. I tillegg ble han bedt om å slette filmen fra opptrinnet, fordi HBKs vakter ikke ønsket at det skulle sirkulere skrytevideo av at sikkerhetsbestemmelsene ble brutt. Fotografen gjorde som han fikk beskjed om og la kameraet i kiosken, før han fikk det tilbake etter kampen.

Noen sittende tilskuere har gitt tilbakemelding om at de opplevde situasjonen som ubehagelig. Det er imidlertid vanskelig å skille hva som er mest ubehagelig – bruken av pyroteknikk i seg selv eller en omfattende reaksjon fra vakter, Securitas og Politi.

Etter kampslutt blir UFC sluset ut i grupper på 4. Alle blir avfotografert og personalia blir notert. Bussen eskorteres ut fra stadionområdet med én patruljebil foran og én bak. Senere venter de nevnte oppslagene om bråk, kvalme og unngått masseslagsmål. De aktuelle partene oppsummerer det hele slik hver for seg, supplert til hendelsesforløpet:

Per Christian Balke, Daglig leder i HBK

 • – Kjenner seg ikke igjen i oppslaget om at det kunne blitt et masseslagsmål, det er tatt ut av sammenheng og reflekterer ikke hans eller klubbens syn
 • – Ingen av HBKs vakter ble truet, eller oppfattet situasjonen slik at det kunne eskalere til vold
 • – Når det gjelder det at en vakt som ble skjøvet unna oppsto dette når blussene som er tent opp legges ned på betongen mellom stolradene. To av våre vakter er meget redd for at mennesker og stoler skal bli skadet av varmen. De beveger seg nedenfra og opp for å få tak i blussene som brenner på betongen. Den ene vakten blir skjøvet vekk og nedover og må hoppe over en stolrekke for ikke å falle. Vi er også klar over at man ikke skal bevege seg inn i mengden når det blusses, men i dette tilfellet ble blussene lagt ned før de brant ut. På betongen idag er det store svimerker som viser varmen som har pågått.
 • – Det ble kastet mot området stadiontraktor (nede i hjørnet) og over siden på tribunen (mot garderobebygg). Det ble også kastet noen ned på asfalten foran tribunen og 2-3 av disse rikosjerte og havnet inne på kunstgresset mellom asfalt og sidelinjen. En av disse eksploderte ikke. Et knallskudd havnet mellom føttene på vår brannvernansvarlig som måtte løpe unna. Vi hadde en ballhenter som sto rett foran som vi måtte få vekk i full fart.
 • – Funksjonærer kom først og fremst med slukkeutstyr for å forhindre skade eller evt brann
 • – Mener at alt ble gjort etter «boka», der funksjonærer gikk inn og isolerte gruppen som blusset. (Dette har vi poengtert at ikke er noen god idé, man skal aldri gripe inn i en folkemengde med tent fyrverkeri med mindre det er akutt fare for liv og helse. Vent til etter kampen.)
 • – HBK er ikke motstander av / tillater pyroteknikk i lovlige former

UFC

 • – Kom 5 min for sent og tente opp bluss, blinkere og bangers da alle var på plass.
 • – En vakt skal ha forsøkt å nå fram til en person som stod med bluss. Ble dyttet vekk. Dette var nytt for Balke da vi snakket med ham. Dette kan ha vært en misforståelse der vakten i utgangspunktet ikke hadde til hensikt å ta blusset, men at dette ble tolket annerledes av supporterne som holdt ham vekk. Uansett – og nettopp derfor, man skal ikke ha vakter inn på feltet mens det benyttes pyroteknikk. Stoler kan erstattes, det kan ikke mennesker som i trengsel eller redsel forsøker å komme seg unna og ramler ned på tente bluss.

Geir Hermansen, ordenssjef i Nordre Buskerud Politidistrikt

 • – Det ble ikke fremsatt noen trusler eller antydninger om vold mot polititjenestemennene
 • – De ene politibetjenten som observerte situasjonen først, for anledningen på stadion på frivillig basis, koblet ikke nødvendigvis balaklava/finlandshetter og maskering til at folk bare ønsker å beskytte identiteten sin, det kan ha sett mer dramatisk ut for ham
 • – Det er er ikke i tråd med Politiets praksis å gå inn på tribunen mens det brenner bluss
 • – Det stemmer at ingen slapp ut før kampslutt, og at den isolerte gruppen måtte urinere ned fra tribunen

Siden vi er så glade i å oppsummere vil vi gjerne oppsummere NSAs synspunkter også:

NSA

 • – Det var jævlig dårlig timing for et negativt medieoppslag når vi samtidig kjemper mot krefter i NFF som er veldig anti-pyro
 • – Bruk av knallskudd/bangers på stadion er ikke en del av tribunekulturen vi støtter
 • – Vi er glade for at påstandene om bråk og masseslagsmål er tilbakevist
 • – Det er uheldig at HBKs vakter krevde filmen av opptrinnet slettet, den kunne gitt mange svar på nøyaktig hva som skjedde
 • – Selv om det var dårlig timing og kan ha hatt en aggressiv fremtoning var det antakelig UFCs intensjon å bruke pyroteknikken som stemningsskaper, ikke som et angrep, hærverk eller for å skape frykt
 • – Stol aldri på journalister

Nå, noen dager senere, har stormen lagt seg. Men inntrykkene blir sittende, folk husker overskriftene og budskapet. TV2s og Ringblads oppslag har manifestert seg som etablerte sannheter, og det kan ha skapt grobunn for et unødvendig negativt inntrykk av fotballsupportere generelt, og ultras spesielt. Og det blir garantert tatt opp igjen ved neste anledning det kan skrives noe negativt. Derfor er det greit å få alle fakta på bordet, alle historier hørt og steile fronter dempet.

Vi skal gå inn i en tøff sesong der det den siste tiden har vært fokus på overgangsskandale, skattesnusk, et fall i antall tilskuere, for mange kamptidspunkter og en altfor tidlig seriestart. Vi kan leve godt med at ikke alle er venner, at ulike grupperinger er vidt forskjellige, og at noen klapper høflig mens andre utagerer mer. Men vi må være kloke, ikke falle i medias ventende klør, og utvise et gjensidig hensyn til at det er et vidt spekter som ønsker å følge laget sitt. Og om det skulle skje noe, hold hodet kaldt. Ikke gå inn i et supporterfelt mens det brenner bluss på tusen grader. Ikke si dine første , forbannede tanker til en forventningsfull journalist. Og når det stormer, ta en telefon til de det gjelder. Det gjorde vi. Og vi føler oss mye bedre nå enn da vi leste nettavisene.

Velkommen på match.

 • 15.03.13
 • Viking – Molde kl. 19:00
 • 16.03.13
 • Aalesund – Haugesund kl. 15:30
 • Brann – Vålerenga kl. 18:00
 • 17.03.13
 • Lillestrøm – Sarpsborg 08 kl. 15:30
 • Sogndal – Tromsø kl. 18:00
 • Start – Hønefoss kl. 18:00
 • Strømsgodset – Sandnes Ulf kl. 18:00
 • Odd Grenland – Rosenborg kl. 19:00

Les også om hvordan NSA og NFF skal utarbeide et nytt regelverk for pyroteknikk, som åpner for lovlig bruk av pyroteknikk for både hjemme- og bortesupportere.

Siste nyheter

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.