Norsk Supporterallianse, Plan Norge og Virke Reise Utland ber norske VM-turister i Brasil være obs på utnyttelse av sårbare barn under fotball-VM. Det opprettes et eget nødnummer du kan ringe dersom du er vitne til prostitusjon eller vold som rammer barn.

Meld ifra om du ser noe.

Da blir saken rapportert og barnerettighetsorganisasjonene i Brasil får mulighet til å følge opp. Telefonen er bemannet med engelskspråklige operatører i juni og juli.

logo

Nødtelefon om du ser overgrep mot barn under VM

(0055) 100

 

– Med så mye mennesker og penger på ett sted som i et VM vil det være profitører som vil utnytte noen for gevinst. Jeg var i Rio for noen år tilbake og så hvordan prostitusjonen, også med veldig unge, var flettet inn i et tilsynelatende normalt og fargerikt uteliv. Man må ha i bakhodet at bak et innbydende smil man får av en ung jente på byen kan det skjule seg et veldig traumatisert og vanskeligstilt menneske, presset til å selge kroppen sin til turister. Det håper jeg VM-publikummet vil huske på, sier Bjørnar Posse Sandboe i Norsk Supporterallianse.

Bistandsorganisasjonen Plan, som jobber med å ivareta barns rettigheter, anslår at mellom 250 000 og 400 000 brasilianske barn er tvunget til å prostituere seg. Mange av dem er ofre for menneskehandel, og en stor andel er avhengig av narkotika.

– Vi ser med bekymring på at fattige barn som trekkes til VM-byene og arenaene. Vi får også rapporter fra våre kolleger i Brasil om at hele lokalsamfunn og familier blir røsket opp med roten under bygging av arenaer, hoteller, veier og annen infrastruktur i forkant av VM. Barna i disse familiene blir ekstra sårbare for seksuell utnyttelse av voksne, både lokale og tilreisende, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen.

Reiselivsnæringen understreker at grov utnyttelse av barn dessverre er en del av den virkeligheten nordmenn også møter i VM-byene. Virke Reiseliv ber norske supportere som skal reise til Brasil, om å lese seg opp på de lokale forholdene og være mentalt forberedt på at virkeligheten ikke alltid er like rosenrød som i brosjyrene.

– Barn som virker tilfredse, kan bære på en sorg. Det er viktig å være litt bevisst på også de negative sidene ved landet man reiser til. Vi oppfordrer sterkt alle som er vitne til kriminalitet mot barn om å melde fra på dette telefonnummeret, sier Rolf Forsdahl, leder for Virke Reise Utland.

Den brasilianske fotballspilleren Kaká er en av frontfigurene i en internasjonal kampanje mot barneprostitusjon under VM. I filmen ovenfor oppfordrer han alle som er vitne til kriminalitet mot barn, om å melde fra ved å ringe (0055) 100.

Om Plan

I Brasil jobber Plan med 70 000 barn og familier i 50 prosjekter. Prosjektene har fokus på utdanning og yrkesutdanning, beskyttelse mot vold (anti-trafficking, prostitusjon, vold i skolen og i hjemmet) og helse. Plan har et spesielt fokus på seksuell utnyttelse og turisme nå i forbindelse med VM. Blant annet har Plan i samarbeid med næringslivet og VM-arrangørene gitt ungdom i faresonen kursing i service og mulighet til å jobbe som vert på arenaene under VM.

God tur til dere som reiser til VM. Ta vare på hverandre, og være oppmerksomme.

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.