ILL: NSA/NTF

Norsk fotball har mange gode og dramatiske øyeblikk. Noen husker vi veldig godt, andre ligger kanskje bedre gjemt etter sesongens mange utepils og et hav av opplevelser. Én av de tingene som faktisk har vært bra med medieavtalene de siste årene, er at norsk fotball selv eier materialet som produseres. Nå åpnes dette også for supporterne.

All TV-produsert fotball i Norge tilbake til 2006 (og med det mener vi det som er en del av medieavtalene, ikke Tufte IL mot VIF osv) ligger i Media Bank. Alle høydepunkter, scoringer, straffer og så videre kan søkes opp enkelt. Det er altså 9 år med materiale, og det vil hele tiden fylles på etter hvert som nye serierunder spilles. Supporterklubber og selvstendige supportere som ønsker det kan laste ned og bruke materialet til stemningsfilmer, årskavalkader mm. Et ufravikelig krav er dog at man ikke tjener penger på videresalg. Dette er materiale supporterne får gratis, mot å dele det videre gratis.

– Vi sitter på så enormt mye materiale, og der ute finnes det mange engasjerte og kompetente mennesker som skaper materiale for å støtte klubbene sine. Vi håper de kan finne mye å velge blant i Media Bank så øyeblikkene i norsk fotball kan deles med enda flere, sier daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang.

– Mange supportere produserer allerede en del selv, og blandet med materialet vi har fra TV-produksjonene kan det bli veldig spennende.

– Det er jo en tidligere strengt håndhevet regel at man ikke skal ha med videokamera på match, hvordan stiller dere dere til det?

– I utgangspunktet var det jo sånn at man ofte godtok kameraer som ikke var vendt mot banen, for å beskytte de som har betalt for rettighetene til selve kampen. Men om noen ønsker å filme tribunen eller ut mot banen for å lage stemningsfilm eller følge en spiller så vil dette også være greit så lenge man følger de samme retningslinjer som andre fotografer som gjør sin jobb på arenaen. Og at bildene publiseres etter de gitte tidsfrister. Det betyr at filmingen må klareres og avklare med klubbenes mediesjefene for riktig akkreditering og plassering, og pass på at kamerautstyret ikke er til hinder for noen eller kan volde skade. Kamera på selve på tribunene må også avklares. Her spiller jo bl. a. størrelsen på kameraet en viktig rolle, ift sikkerheten for tilskuerne på tribunen. Så igjen, bare avklar med mediesjefene der ute.

NSA vil på sitt seminar kunne registrere nye brukere og gi rask opplæring i bruk av Media Bank. Dersom du allerede nå vet at du kommer til å klippe sammen en sesongkavalkade, eller stemningsfilmer for hver runde, ta kontakt på posse@www.fotballsupporter.no, så skal vi få til noe.

Gangen i det kan være omtrent slik:

Dommeren blåser og 3 poeng er i boks

Amagawd amagawd amagawd, takke spillerne og hjelpe tifogjengen med å pakke flagg, plukke ned Gopros fra her og der.

Hjem og klargjøre materialet

Last over bilder fra dine egne kameraer mens du samtidig logger inn i Media Bank og finner kveldens kamp, plukk ut høydepunkter og andre bra bilder du vil bruke

Klipp sammen noe awesome

Bland bilder og vær kreativ. Skal du bruke musikk er det lurt å bruke noe som er ment for fri bruk, så du ikke risikerer andres reklame over videoen din – eller at den blir sperra

Sjekk at sperrefristen er ute og publisér.

Hvis du ikke har slurva som faen er du antakelig på rett side av sperrefristen. Del entusiasmen med dine medsupportere.

Siste nyheter

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.