«Motivasjonen er på bunn». «De lovet oss bedring uten at noe skjer». «Klubben min bruker meg mest som informant». «Flere ganger nær ved å gi opp».

Seriestarten er over oss, og det betyr vanligvis julaften og 17.mai på en gang for oss i NSA, og for medlemmene våre. Og det betyr det heldigvis i år også. Men vi må dessverre si at det i år er med et trist bakteppe. Derfor den dramatiske overskriften.

For slike dramatiske overskrifter er vanligvis det verste vi vet. Det er vår største fiende. Men nå tyr vi altså til det selv.

Dramatiske overskrifter om supportere i Norge betyr vanligvis at en eller annen tulling har uttalt seg mot bedre vitende. At man har uttalt seg uten å inneha, eller innhente, kunnskap om hva som virkelig rører seg i supportermiljøene. I mange år har NSA, og andre sterke supporterstemmer, fungert som en motkraft mot disse. Overskriftene var i mange år av typen «Supporterbråk igjen», «Politiet advarer mot fotballpøbler», «Se opp for «svenske tilstander»». Vi har i mange år vært nødt til å rykke inn for å nyansere bildet. Vi har vært nødt til å komme med statistikk som har tilbakevist dramatiske overdrivelser. Vi har vært nødt til å lære opp utenforstående i forskjellen på det som er en positiv alternativ supporterkultur, og de få utskuddene som ønsker å prioritere utenomsportslige interesser.

Og det har fungert. Folk har etterhvert forstått at vi ikke har et stort supporterproblem i Norge. At vi ikke har store problemer med såkalte fotballpøbler. De dramatiske overskriftene er byttet ut med uttalelser av typen: «– Risikosupporter-miljøene er svært begrenset. De såkalte Ultras-miljøene er ikke definert som risikosupportere. Det er ikke noe feil i at supportere dominerer og skaper liv på tribunene, så lenge det ikke går over i vold» og «- Vi er heldige i Norge som har veldig fine supportere som bidrar positivt både i forbindelse med kamper og ellers. Men det betyr ikke at vi ikke må følge med. Vi må utvikle det gode samarbeidet vi har med klubber, supportere og politiet videre»

Disse to uttalelsene kommer fra henholdsvis Kripos og sikkerhetssjefen i NFF. Felles for dem begge er at de trekker frem det gode samarbeidet man har i Norge mellom supportere, politi og klubber. Så, det er jo vel og bra? Da er vi endelig enige om ståa? Vi har en positiv supporterkultur med lite vold og med fokus på tribunekulturen i Norge. Der alternative suportermiljø er i vekst, men der alle er enige om at de stort sett fungerer som en positiv bidragsyter som hever det visuelle og verbale nivået på tribunene.

Så hvorfor roper vi så høyt akkurat nå? Jo, det er fordi vi kjenner til hva som ligger bak dette. Vi vet hva som rører seg på innsiden av supportermiljøene, hva som fungerer som limet, og hva som i stor grad holder fast i denne gode dialogen mellom de ulike partene. Den gode dialogen som politi og forbund trekker frem som en suksessfaktor. For det de høye herrer ikke nevner er at dette i stor grad skyldes det vi kaller for supporterkoordinatorer.

En supporterkoordinator er en person som kommer fra supportermiljøet, men som får en rolle i fotballklubben som bindeledd mellom supportere, klubb og myndigheter. Supporterkoordinatoren har fordelen av å ha en god dialog mellom de ulike submiljøene som eksisterer i en klubbs supportermiljø. Fordi han eller hun kommer derfra selv. Supporterkoordinatoren vet hva han prater om når han snakker om supportere, fordi det er hans egen kultur og hans eget miljø han uttaler seg om. Det gjør det enormt mye lettere for en fotballklubb å ha en god dialog med egne supportere og kontroll på hva som rører seg. Fordi de slipper å sjekke dette selv. De slipper å gå inn i supportermiljøene med eventuelle fordommer og vrangforestillinger de måtte ha med seg, fordi de har fått en person som de stoler på og som forteller dem akkurat hvordan det egentlig er.

Dette høres jo vel og bra ut? Ja, det er jo det. Det er derfor UEFA har gjort det til et lisenskrav. Et lisenskrav som NFF har for alle klubber i toppfotballen også i Norge. Men likevel nevner de altså ikke at dette er grunnen til at vi har et så positivt supportermiljø i Norge. De nevner riktignok at de har invitert Stockholmpolitiet på sikkerhetsseminaret sitt. Men vi er usikker på om de fikk med seg selv hva som ble sagt. For vi var også til stede på dette sikkerhetsseminaret, og skal man komme med et enkeltord som forklarer suksessen i Sverige, der de har fått snudd trenden de hadde for noen år siden, så er det ordet supporterkoordinator.

Så, slår vi alarm fordi forbundet ikke anerkjenner offentlig den jobben som blir gjort? Nei, at man kaster rundt seg med flotte ord og fine uttalelser er vi vant til. Det må de bare gjøre, og det er vi vant til. Det vi er mest opptatt av er at det skal fortsette å fungere. Og det er vi redd for at det er slutt på nå.

For man har tidligere kastet blikket mot Sverige. Helt siden supporterkoordinatorrollen ble etablert i Norge har det vært en kamp for å få anerkjennelse for den, for å få stadfestet hvor viktig den er, og for å få finansiert ordningen. Fordi det er ikke gratis å legge ned en jobb. Om man så ikke nødvendigvis bruker penger på å stille på et møte, eller på å dra på en bortetur man kanskje til og med får dekket reise og opphold for, så er det faktisk sånn at folk flest har jobber. Dette gjelder også supporterkoordinatorene. Så om de ikke får penger for å jobbe for klubben, for det er jo det de gjør, så har de en annen betalt jobb på siden. Denne må man ta seg fri fra. For supportere er som mennesker ellers i samfunnet, de klarer ikke å dele seg i to slik at de er flere steder samtidig. Dermed får man noe som heter tapt arbeidstid når en person stiller opp på den måten for sin klubb. Det er to måter å gjøre dette på, man bruker opp feriekvoten sin, eller man tar fri uten lønn.

Mange supporterkoordinatorer har gjort dette lenge. De ønsker mest av alt å bidra for klubben sin, og for supportermiljøet de kommer fra. Men det har hele tiden vært under forutsetning av at det på sikt skulle komme en økonomisk løsning på situasjonen. Dette er et lisenskrav som klubbene har fått «tredd over seg» fra NFF og NTF sin side. Men et lisenskrav som har fungert, og et lisenskrav som vi skulle tro NFF og NTF veldig gjerne ville beholde all den tid de skryter av situasjonen som har kommet ut av det. Derfor ble det sett mot Sverige for å finne løsningen på den økonomiske og praktiske situasjonen. I Sverige har de med suksess innført et prosjekt som ble kalt «Stå upp for fotbollen». Dette innebar i korte trekk at man har fått på plass en økonomisk støtte til supporterkoordinatorer i de største klubbene, der de har de potensielt største utfordringene, i tillegg til at man har fått en nasjonal supporterkoordinatorrolle som bidrar til å lære opp supporterkoordinatorer rundt om kring i klubbene til hvordan rollen skal utføres, og til å lære opp klubbene i hva det går ut på.

Dette prosjektet var en stor suksess i Sverige. Så i Norge så man også positivt på dette og valgte rett og slett å utvikle en blåkopi av prosjektet, en kopi som var så lik at den fikk navnet «Stå opp for fotballen». Dette prosjektet gikk NFF og NTF ut i flere kanaler og sa at de skulle gjennomføre, og oppstarten skulle være til seriestart 2017. Supporterkoordinatorer som savnet legitimering av rollen sin jublet, supporterkoordinatorer som følte at klubben ikke forsto rollen deres jublet. Og vi i NSA jublet. Her hadde vi funnet løsningen. NFF og NTF hadde gått ut og sagt at «dette skal vi gjennomføre». Kulturdepartementet uttrykte sin støtte.

Bråstopp

 


Så sa det bråstopp. Månedene gikk og søknadsprosessen til en nasjonal supporterkoordinator lot vente på seg. Til slutt fikk vi beskjed om at var «lagt på is». Det fantes ikke penger i NTF, fordi man ikke hadde fått på plass en ligasponsor. Denne er nå på plass. Det fantes ikke penger i NTF til den største forutsetningen for den positive utviklingen av supportertermiljøene i Norge. Supportermiljøer som trekker i samme retning og ønsker at flest mulig mennesker skal trekkes mot tribunene i norsk fotball. Men det fantes penger til Eliteserien Fantasy. Et dataspill var viktigere for NTF, enn det å trekke folk mot tribunene. Hva så med NFF? De har heller ikke penger til dette. De utnytter fint muligheten til å hente inn over 550 000kr i bøter fra supportere i 2016, som skal gå til veldedighet. Vi fant ikke mer enn 150 000 i bevilgninger til veldedighet i tallene som er offentliggjort fra samme år. Hvorfor de ikke bruker noe av disse pengene til supporterkoordinatorer som jobber mot å unngå disse sakene som man deler ut bøter for vet vi ikke. Men vi lurer fælt på det. Norges største særforbund har i alle fall ikke funnet penger til den største suksessfaktoren de har hatt i forhold til å skape positive forhold på norske stadioner de siste årene. Vi vet ikke hvorfor, men vi mistenker at det ikke frister så mye å bruke penger på noe man allerede har fått gratis.

Alarm.

 


Så derfor trykker vi på alarmknappen nå. Fordi supporterkoordinatorene er oppegående mennesker de også. De er fornuftige, tenkende individer som skjønner når man blir brukt. Som blir forbannet når de får lovnader som ikke holdes. Hvordan vet vi dette? Jo, vi har spurt dem. Nederst i denne saken finner du svarene vi fikk fra en rekke supporterkoordinatorer rundt om i Norge. Fra små og store klubber, og fra ulike divisjoner. Svarene vi fikk vitner om at mange begynner å bli lei, mot at mange begynner å bli demotiverte og mot at mange går på økonomiske tap på å fortsette dagens løsning.

Vi vet også at mange av SK-ene har tatt konsekvensen av at klubber og forbund ikke ser verdien av jobben de til nå har gjort tilnærmet gratis. Hvis det er sånn at det ikke blir anerkjent at de legger ned en betydelig innsats i egen fritid, utenfor kampdag, for å gjøre jobben for klubb og forbund, så slutter de rett og slett å gjøre det. Så mange av SK-ene har inn mot årets første kamper gjort nettopp det, de har innsett at de kun blir sett på som en rolle som skal utfylles på kampmøtet på kampdag. Derfor har de til nå levert temmelig innholdsløse rapporter inn mot kamp. Fordi de sitter ikke lengre på noe info om hva som rører seg i supportermiljøene utenfor kamp. Det sier seg selv at det tar tid og innsats å skaffe seg denne infoen.

Da spørs det om alle uttalelsene blir like hyggelige om supportere i sesongen som kommer. Da spørs det om man kan melde om like positive situasjoner rundt om i landet dette året, fri for konflikt, bråk og kjedelige hendelser. Det spørs virkelig etter at man har sagt til de som står for den gode dialogen, den gode researchen og den gode konfliktløserrollen at «Sorry, dere er det ikke verdt å bruke penger på.» Kvalitet koster.

Men det er ikke for sent å snu. Vi vet hva løsningen på denne situasjonen er. Det er den løsningen dere selv slo dere på brystet i fjor og sa dere skulle gjennomføre.

Svar markert med rødt er svar som bør bekymre NFF/NTF.

 


1.

Hvor avhengig er din motivasjon til å fortsette i rollen av at det vises vilje til å satse på SK-rollen fra NTF/NFF?

Svært avhengig, slik situasjonen er nå er den tilnærmet lik null.

Avgjørende.

Min motivasjon er helt avhengig av at det vises vilje til å satse på rollen og at det legges til rette for at den utvikles videre.

Veldig avhengig. Slik det er nå er det omtrent ikke noe poeng i å være sk i obos

Det er alltid viktig med annerkjennelse og fremheving av rollen / oppgavene man har, dette er uansett hva man driver med (yrke, dugnad, i hjemmet, mv.).

Anerkjennelse skaper motivasjon, annerkjennelse uten dekning for det skaper misnøye og frustrasjon. Eks, «Flott – det er klart vi trenger utvikling og ny kunnskap i vår bedrift, dette skal vi løse med at de ansatte trenger kursing og mulighet for å ta studier gjennom bedriften.» dette gir en boost når man hører det og optimismen stiger – men når det ikke blir gjennomført og trenert mister man gradvis motivasjonen og ønske om å bidra blir redusert.

Dersom man investerer i utvikling og kompetanse, vil man holde motivasjonen oppe over tid. Bare å se hvor «høye» samtlige er etter samlinger, eks Ullevål og sikkerhetsseminar. Selv om folk er misfornøyde er det stemning av tilhørighet og samhold blant de som er der – uavhengig av klubb eller by.

Summen av dette er at motivasjonen min henger sammen med ord og handling, så det er vesentlig at NFF/NTF snakker sammen og inkluderer NSA i sine arbeider – for å finne en løsning der SK-rollen blir en positiv rolle og ikke en byrde og forpliktelse. Ofte med inntrykk at det kun er et nødvendig onde – siden vi ikke har de samme tilstandene her i landet som andre steder i Europa. Det er også noe man ser i klubber, det satses på gatelag (det er veldig bra), men de som spiller der hadde helt sikkert satt større pris på om det var noen som satset på de før man kom med på gatelaget.

For min del, so er SK rolla noko klubben ønsker å halde fram med i år, sjølv om det ikkje er krav til dette i 2.div. Men, me har ikkje planar om å halde oss der nede. Det ha letta SK rolla mykje om NTF/NFF ha satsa på rolla. No er me eit frivillig apparat, som gjer ein jobb dei tener på. Det er ikkje spes motiverande.

Eg er motivert. Tryggleiksseminaret 2017 var demotiverande og blir neppe prioritert i 2018. Blir det satsa og vist meir vilje vil det telje positivt.

Den lille jobben jeg har med dette slik ståa er i min klubb i Obos så er det vel egentlig ingen problemer og være motivert for jobben, uansett hva NFF/NTF måtte finne på. Dette er oppgaver jeg uansett har utført på vegne av supporterklubben i en årrekke lenge før det var noe som hete SK, og dette vil det alltid være av egeninteresse og fortsette med i all fremtid, mest for å ha et rimelig greit forhold til motstanders supporterklubber, samt få avklart enkelte praktiske spørsmål før kampene. Men det er klart… jeg ser helt klart at NFF/NTF burde sette dette kraftigere på agendaen. Og spesielt gjøre jobben langt bedre kjent og forklart, spesielt for klubber i Obosligaen.. Det hadde jo vært langt mer motiverende og vite at tiden du bruker på jobben faktisk er til alle sitt beste, både supportere og fotballklubber.

100%, mitt engasjement som SK er forutsatt at NTF/NFF viser vilje til å heve status omkring rollen.

Min motivasjon til å fortsette kommer helt an på NFF/NTF om ett virkelig ønske om SKene sin rolle og at vi blir tatt alvorlig og blir satset på. At klubben mener det samme og er med på å backe opp og bruke sin SK for det det er verdt. At vi får klær fra klubben uten å måtte betale for det. Gjelder også økonomisk støtte for utlegg og egne reiser de 2 siste årene har jeg betalt alt selv selv om jeg har fungert aktiv som SK.

Jeg som SK i obos sliter med motivasjonen når vi hele tiden blir satt til side.

Min motivasjon blir så klart større med at det vises vilje fra NFF/NTF.De har lovet oss bedring uten at noe skjer.Pr nå er det bare tomme løfter og svada som kommer derfra.Vi gjør alle dette frivillig uten å få noe særlig igjen for det.

Akkurat nå liten for egen del, men det bør vises større vilje.

2.

Hvor mye innsats legger du ned i rollen utenfor kampdag i en vanlig uke i sesongen?

Det er veldig varierende, kommer helt an på om vi spiller mot et lag som anses som en risiko kamp eller en normal kamp. Kamper mot f.eks. Molde, VIF og LSK krever mer innsats enn mot f.eks. Sarpsborg og Tromsø.

10 timer+-

Vanskelig og anslå, men 10-20 timer på en vanlig kamp. Mer på risiko kampene.

Veldig varierende, men er i kontakt med klubben og supportere omtrent daglig.

Mye. Man deltar på arrangementer og opplegg man ikke alltid har lyst til å være en del av eller bruke tid på – men man ser verdien av det ved å skape relasjoner over tid. Man omgås mennesker man ikke velger selv, da man i noen tilfeller må ha rollen som SK utenfor banen og kamp dag. Det kan være å drikke øl med noen man føler trenger det, noe arbeidene er nesten som en «hobby» psykolog til tider. Man skal være der for alle, og man skaper ikke relasjoner ved å være avvisende. Det er forventet at men skal stille opp for klubben i møter når det er behov – da gjerne i normal arbeidstid. Dette medfører over tid en kanskje frustrert arbeidsgiver.

I løpet av veka før og etter kamp, so er eg i kontakt med eigen klubb opp til fleire gongar. Gjerne e-postar om korleis kampen gjekk eller kva me kan forvente oss av supporterar, som kjem eller som reiser. I tillegg kjem kommunikasjon med klubben me skal besøke eller me får besøk av, gjerne litt kaos om kven som er SK og dermed må ein kontakte klubben og verte sendt på ei rundreise før ein kjem til «rett» person og får den infoen ein treng. So skal denne infoen tilbake til klubb og supporterklubb. Svare på spørsmål etc etc. Dette tar tid både frå arbeidsgivaren min og frå fritida mi. Gjerne nokre timar i veka.

Vesentleg mindre enn kan ventast av ein SK i dei større klubbane i Noreg, men eg nyttar litt tid på SK-dialog, møte og arrangement som deltaking på sikkerhetsseminar (må ta to fridagar).

Det er veldig varierende fra uke til uke, men det er seriøst ikke stort i Obosligaen. Finner vel ut av det som trengs på en halvtime/time ved å snakke med folk i motstanderens klubb eller SK. Kampmøter bruker jeg heller ikke å møte på. Svært lite nødvendig i Obos føler jeg. Tar turen på de møtene om det er noe spesielt som skal skje, men det har vært sjelden. Men det er klart… når det begynner å bli snakk om semifinale og cupfinale og slikt… da, går timene fort. Beste med den erfaringen fra i fjor er jo da også at klubben min faktisk ikke fatter og begriper hva som er min rolle og hva de selv skal ta seg av… Umulig å forklare dem det når det kokte som verst, vi endte vel langt på vei opp med å bli «fiender» i løpet av de ukene… og alt dette kunne fint vært unngått…. om bare noen i NFF/NTF kunne forklart dem hva en SK forventes å bidra med…. på forhånd.

I og med at (min klubb) har delt SK-rollen i to, er mitt engasjement primært knyttet til arbeidsoppgaver utenfor kampdag. Det er blitt mye møtevirksomhet, dialogarbeid og planlegging etter primærarbeid. Hvor mye har jeg ikke mulighet til å tallfeste på dette tidspunkt.

Tiden jeg legger ned er noen timer i uka med å sjekke forholdene, puber og supporter miljøene. Antall timer varierer i forhold til hvor mange som reiser og hvor de reiser.

Jeg legger ned mye innsats for at alle skal ha det bra eks første runde nå har det blitt jobbet siden førsten av mars.

Hvor mye innsats som legges ned er fryktelig individuelt.Kommer litt ann på om det har skjedd noe jeg må ta tak i eller ikke.Men det jobbes jevnt og trutt egentlig hele tiden.

Usikkert. Gjetter 8 timer.

3.

Har du vurdert å gi deg?

Ja.

JA

Mange ganger. Opptil flere ganger i vinter.

ja

Nei, Jeg har ikke kommet så langt i SK rollen at det er aktuelt.

Ja, det har vore oppe til vurdering nokre gongar, men so trivst ein med det, samt at ein høyrer på NTF/NFF kvar gong dei seier at no NO skal det satsast og SK skal løftast opp.

Nei, eg er motivert.

Ja, etter opplevelsene med (…) i høst så har jeg vært svært nær med å gi opp. Men jobben er nå forholdsvis enkel slik til «daglig», så jeg kjører vel på videre. Alternativet hadde vel blitt at sikkerhetssjefen her hadde fått denne rollen også, noen som er lite heldig med han vi har som sikkerhetssjef. så jeg får henge på videre.

JA

Ja.

Det har jeg.

Ja,det har jeg opp til flere ganger. Men det har vært mest på grunn av de alternative.

Nei.

4.

Går du i dag i pluss, minus eller i null økonomisk av å inneha denne rollen?

Får dekket reiseutgifter av klubben, men totalen er jo at man bruker veldig mye av sin egen fritid og arb.givers tid til dette. Så summa sumarum er dette et tapsprosjekt.

Klart i minus.

Går kanskje i null.

Så langt har jeg ikke tapt noe annet enn feriepenger for de to dagene jeg var på seminar i fjor. Fikk ikke være med på seminaret i år siden vi er i obos. Får noe klær fra klubben, så litt i pluss kanksje?

Minus.

Eg går def. i minus i løpet av eit år, og det med ein god del. Får ingenting dekt av noko som helst.

Minus, sjølvsagt. Men ville reist som supporter på bortekampar uansett.

Jeg går i hvert fall ikke i pluss. Men samtidig er ikke kostnadene stort å snakke om i Obos. Drar på de fleste bortekamer uansett som supporter, så det er kostnader jeg ellers ville hatt uansett. Men slipper jo betale meg inn som SK, så det er jo velstand. Men…. i fjor, når jeg etter direkte invitasjon fra Ellefsen i NFF var ønsket på sikkerhetsseminaret… så hadde det jo vært fint å få dekket 2 dager tapt arbeidsinntekt og kostnader for å ta meg frem og tilbake til møtet. Det var vel egentlig greit å bruke 2 feriedager på dette for min del. Men det går jo da rett og slett på at jeg var nok interessert i det møtet selv, til å faktisk prioritere det høyt nok til å bruke 2 dager ferie på dette. Men slikt går jo ikke i lengden… så ja… noen må gjerne få lagt noen klare retningslinjer for klubbene på hva de faktisk bør dekke at utgifter og tapte arbeidsinntekter som SK har for dette «frivillige arbeidet». Og igjen…. min klubb klarte ikke en gang å videreformidle til meg, sin egen SK, at han skulle være med på sikkerhetsseminaret i fjor… så beskjeden om å møte der fikk jeg via Ellefsen, 3 døgn før møtet skulle holdes.

Jeg er foreløpig ganske ny i rollen som SK, men jeg kan si at jeg hvertfall ikke er gått i pluss. Derimot går jeg i dundrende underskudd når det gjelder fritid.

Minus. Får ingen ting.

MINUS.

Går hvertfall ikke i pluss.Ligger vel på minus-siden.

Er forespeila å få dekket alle utgifter av klubben. Fri fra jobb løses ved avspasering og ferie.

5.

Hvor mange timer i uken synes du det er natulig for en SK i din klubb å jobbe i en ideell verden?

Dette er igjen høyst varierende, avhengig av motstander, hjemme- eller bortekamp, e-cup osv. Normal motstander og hjemme-/bortekamp ca. 10-20t. inkl. reise på bortekamp. Risikokamp hjemme-/bortekamp 15-30t inkl. reise på bortekamp. E-cup kan gi voldsomt mye arbeid da det er mye mer som må sjekkes ut og kartlegges, kan bli opptil 35-40t, avhengig av om man er med på reise eller ikke. Det er veldig vanskelig å estimere dette eksakt da dette ikke er en normal jobb med kontortid og 37,5t uke. Det er mye jobb i felten og mye på kveld/helg.

Slik ståa er i miljøet nå, ca. det jeg bruker(10). Men interessen er på vei opp, Tifo og selvutnevnte ultras rekrutterer, så ser ikke ut fra mer arbeid om litt.

I min klubb burde det vært en fulltids stilling som sk. Som en av de tre virkelig store publikumslagene, trenger vi noen som kan stå i front å være et lokomotiv. Alle i norsk fotball er tjent med at brann, Rosenborg og Vålerengen har supportermiljøer som funker, vokser og går foran som gode eksempler.

Jobbe? Som i å få lønn for det? Utenom kampdag? Kan lett holde på med sk-relaterte ting ti timer i uka nå, hvis jeg hadde orka. Motivasjonen er lik 0 for tiden, så det blir bare tre-fire timer.

I (min klubb) – dersom man skal følge det som er beskrivelsen av rollen, medlemmer i (supporterklubben), antall personer på kamp, byens størrelse – så er det i hvertfall en 100% stilling. Mye av arbeidene er relatert til helger, og kvelder. Så det er etter min mening en rolle som bør lønnes etter normal arbeidsuke – 37,5 timer per uke.

Ein ideel verden burde SK i OBOS ha nokre timar utan om kampdag, samt kampdag før under og etter kamp. Dette vert nok fort nokre timar. Dei store klubbane, burde ha på heiltid.

Nokre få timar burde halde, sidan miljøet er så oversiktleg.

Igjen, stor forskjell på Obos og Eliteserien… jeg kunne sikkert brukt 2 timer på dette før hver kamp i Obos og gjort en enda bedre jobb enn jeg gjør i dag. Samt møtt opp på alle kampmøter. I Eliteserien ville det nok kreve ca det dobbelte vil jeg tro. Mens før en cupfinale…. minst 8-9 dagsverk!

Jeg ønsker meg i fremtiden at NTF/NFF legger til rette for at SK kan drive sin virksomhet tilsvarende en normal arbeidsuke.

Ca 8 timer.

Ingen fasit på det svaret.

Når det kommer til antall timer i uken er det for min del fryktelig individuelt i forhold til hvem vi møter. Men jeg tenker at det ikke bør brukes mer enn 3 timer i uken.

Usikker, 10 timer?

6.

Opplever du at din klubb vet hva din rolle innebærer/skal innebære?

Både ja og nei. Jeg har til nå styrt meg veldig mye selv og fått bygge opp rollen i ro og fred, men ser jo at klubben burde vært mye mer involvert. Slik situasjonen er i dag virker det på meg som klubben tar meg og rollen for gitt og at de helst ikke vil bruke tid og ressurser på den. Går litt for lut og kaldt vann.

Nei. Daglig leder, Sikkerhetssjef vet hva rollen innebærer, men resten av admin. har vist liten interesse for rollen.

Jeg opplever at en del vet hva rollen min er i min egen klubb. De viktigste funksjonene har denne forståelsen. En viktig del av forståelsen er jo også hvordan man blir tatt imot som sk på bortebane. Den er svært varierende.

Ikke fullstendig, men de er ikke helt uvitende – og det varierer fra person til person. De øverste lederne har minimal peiling.

Nei, klubben har nok inntrykket av at dialogen med supportere er ok uansett – og at dette ikke skyldes SK rollen, men av den generelle dialogen med supporter leder og supportere. Det er mer fokus på økonomi enn hva arbeidet går ut på. Man får ofte de vanskelige oppgavene, som å gå under kamp å snakke til enkelte fordi vakter eller annet personell i makter oppgaven. Det er få som kjenner til hvor mye arbeid det er – og tar det litt for gitt, da med tanke på at de har inntrykket at man er der uansett.

(Min klubb) har ei slags oppfatning av kva det er, men ikkje nok. Vert oftasat omtalt som og har skrive under på papira frå NFF, som supporterkontakt. Det er vel ikkje heilt det same for å seie det sånn. Men det er det som står på lisenspapira til laga i OBOS.

Nei. Dei trur nok rolla er å delta på kampmøtet og trur nok det ikkje medfører ekstra ansvarskjensle eller innsats og at eg er ein normalsupporter på tur, utan å forsake noko.

NEI!!!! De har ikke et fnugg av peiling på hva som ligger i denne jobben. Har heller ikke vist et fnugg av interesse for å undersøke det nærmere selv heller. Jeg kunne helt sikkert satt meg ned med enkelte i klubben og forklart dem dette selv, men føler vel egentlig at dette først og fremst må være en jobb for NFF/NTF. Slik ståa er i (min klubb) i dag så er dette kun en post som må fylles med et navn for å få lisens. Intet mer og intet mindre.

Jeg er foreløpig svært fornøyd med måten (min klubb) har tilrettelagt SK-rollen i samarbeid med meg. Jeg opplever stor forståelse for mine arbeidsoppgaver og plikter. Jeg skulle ønske at flere klubber kunne ta til etterfølge.

Nei.

Både ja og nei. Det kan bli bedre.

Nei,det gjør jeg ikke. Pr nå føler jeg de har mer brukt meg som en informant. De har også til tider føler jeg brukt meg mer i forhold til sikkerhet enn som sk .Dette gjelder spesielt på bortekamper.

Ja.

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.