Pyro

For mange år siden ble det gjort en avtale der NSA og våre medlemsklubber arrangerte ståfelt med syngende supportere på landskamper, i bytte mot at NSA kunne ta et påslag i billettprisen for å sikre drift. Den modellen ble i 2016 endret til at påslaget formelt sett var medlemskap i en landskampgruppe i 24 timer, for at ikke inntekten skulle komme direkte fra et påslag i billettprisen – som NFF da mente var «svartebørs». Nå må ordningen endres igjen.

NSA og Oljeberget har fått 250 gratisbilletter hver. Hva er problemet?

Da NFF endret billettprisene til landskampene i etterkant av vår artikkel og i tillegg tilbød 250 gratisbilletter til NSA og Oljeberget, applauderte vi. Vi mener det er en helt riktig tankegang at terskelen for å prøve landskamp skal være så lav som mulig. Derfor ble vi litt overrasket over at de samtidig krever at vi endrer praksis for hvordan vi sikrer oss inntekter. La oss oppsummere så kort vi kan:

De to supporterklubbene for landslaget, Oljeberget og Landslagsgruppa til NSA, driver ulikt. Oljeberget tar 400,- i medlemsavgift (som varer til EM i 2020 er over), for å gi tilgang til sine billetter. NSA har valgt å ta 50,- per kamp, da vi mener våre medlemmer som kommer fra klubbfotballen trenger lav terskel for å komme seg inn på Ullevaal. 

Dersom man ser på de siste 2 årene, 2017 og 2018 inkludert kommende kamper, har det på 9 hjemmekamper gitt en inntekt til hver av supporterklubbene på underkant av 50,- per kamp med forskjellig modell. Inntjeningen per supporter for Oljeberget og NSA er dermed ganske så lik. 

Lengde på «medlemskap» avgjør om det er greit eller ikke

NFF ønsker nå at vi skal gå over til en årlig eller mesterskapsbasert ordning (slik Oljeberget har), da de ikke lenger aksepterer at vi tar en lav sum per kamp fremfor en større sum for en lenger periode. Det vil si at dersom NSA skal opprettholde den samme inntekten per kamp, må vi legge oss omtrent på Oljebergets priser. 

Det betyr at en som går på landskamp for første gang først må betale medlemsavgift på 400,- før han eller hun får tilgang til gratisbilletter. Det har vi advart mot, men dessverre ikke blitt hørt. 

Kan dere ikke bare gi bort gratisbilletter som nettopp dét, gratisbilletter?

Hverken NSA eller Oljeberget kan arrangere ståfelt på landskamper uten at det koster noe som helst. NSA har, etter at vaktkorpset ble skåret bort (styret og noen frivillige har overtatt som «verter») utgifter på ca 1500,- per landskamp. Inntektene fra landskamper de siste årene er slik:

  • Landskampinntekter 2015: 137 000,-
  • Landskampinntekter 2016: 30 000,-
  • Landskampinntekter 2017: 6 000,-

Det er en ganske voldsom nedgang, men det skal sies at det kom et par kvalifiseringskamper i 2015 som var ekstremt godt besøkt. Slik det er nå, ligger det an til at NSA faktisk vil gå i minus på å arrangere landskamper dersom kampene mot Slovenia og Bulgaria er gratis. 

I motsetning til Oljeberget har NSA også inntekter fra supporterklubbenes medlemsavgift, men med seminarutgifter på 80 000,- er det ikke noe igjen til å subsidiere landskamper som en ren medlemsfordel, dessverre. NSA gjør betydelig mer enn å arrangere landskamper, og er avhengig av midler til dette. 

Hvordan overleve?

Høsten 2016 fikk NSA innvilget en søknad om 25 000,- fra både NTF og NFF til å arrangere supporterseminaret, i tillegg flyttet vi seminaret fra hotell og konferansesenter til NTFs lokaler. Det gjorde fallet i landskampinntektene noe lettere å bære. Vi er imidlertid avhengige av å ha en viss inntekt fra mer enn bare medlemsklubbenes kontingent, i hvert fall om vi skal arrangere seminaret slik vi kjenner det. Det ville være synd om det ble frafall og skjev fordeling her fordi medlemmene våre ikke lenger har råd til å reise. 

Vi frykter at vi ikke lykkes i å få mange på landskamp dersom de må betale 400,- i medlemsavgift for medlemskap frem til EM 2020. Vi tror også at mange vil ha problemer med å bla opp 200,- for det neste året, for å få tilgang til en billett som er «gratis». 

Så hva nå?

Mange av supporterne våre har allerede skrevet seg opp for billetter til Slovenia-kampen på lørdag, og dere skal ikke bli skadelidende. Vi vil ikke forlange en medlemsavgift for det neste året eller frem til EM nå når dere har planlagt å gå på kamp for en femtilapp. Derfor er de første 250 billettene til Slovenia-kampen gratis. Det er fint å kunne glede supporterne våre med dette, men det medfører dessverre en usikker fremtid der vi er nødt til å finne nye løsninger. 

Norge – Slovenia

13. oktober kl 18:00, Ullevaal Stadion

[wpforms id=»711″ title=»false» description=»false»]

GDPR: Informasjonen du sender inn i skjemaet blir sendt til NSA-styret og vår ansvarlige på den aktuelle landskampen. Vi kontakter deg kun på adressen du oppgir dersom det er viktig informasjon om akkurat denne kampen. 

Synes du NSA gjør en viktig jobb? Vipps oss ei øl, og vi skal forvandle den til arbeid for supporterne. Vipps: 32437

Bulgaria-kampen er en annen sak. Vi er nødt til å stenge denne reservasjonen midlertidig frem til vi finner ut av hvordan vi kan finansiere landskampene fremover. 

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.