Fra venstre: Bilde fra NFFs seminar, artikkel hos AD.nl og Hart van Nederland

På sitt sikkerhetsseminar før sesongen 2019 holdt Norges Fotballforbund et foredrag for å advare klubber, brannvesen og politi mot å tillate lovlig pyroteknikk. Jeg har tidligere kritisert dette i sterke ordelag. I rapporten og i foredraget blir det vist frem både skader og produkter som er helt uten forbindelse til Norge, og ofte også uten sammenheng med fotball. Formålet er kun å skremme, og forlede politi, brannvesen og klubbene inn i en alternativ virkelighet som er mye verre enn vår hverdag. I etterkant av artikkelen jeg skrev for noen dager tilbake har det kommet inn flere bilder fra seminaret, som også inneholder bilder som ikke opprinnelig var i selve rapporten. Dette er et av dem jeg har valgt å undersøke.

Les også: NFF og UEFA-rapport brukte bilder av sprengningsskader, Athen-derby og rørbomber for å skremme klubbene

Gjesteinnlegg

  • Tidligere talsmann og pyroansvarlig i NSA
  • Styreleder i Stabæk Support
  • Sertifisert forhandler av pyroteknikk hos Norsk Brannvernforening

    Bjørnar Posse Sandboe

Et av bildene som blir vist fram er en mann med brannskader på store deler av overkroppen. Det er ikke oppgitt synlige kilder på noen av bildene som brukes, men ved å klippe til bildene fra fotografier tatt av folk i salen, justere perspektiver og gjøre reverserte bildesøk, er det mulig å finne originalen.

Bildet er tatt av Sanne Donders og stammer fra den nederlandske avisen AD. Artikkelen forteller historien om Roxanno Winklaar fra Rotterdam, som nyttårsaften 2014-2015 ble rammet av en kraftig hjemmelaget bensinbombe satt ut i gata av lokale gjerningspersoner. Bomben bestod av en ulovlig kinaputt kalt Cobra 6, blandet med bensin, og blir av avisa sammenlignet med en håndgranat. En butikkeier i området forteller i samme sak at fasaden på butikken hans er sprengt 2 ganger av samme type bombe.

Roxanno fikk store brann- og eksplosjonskader, lå i koma i 2 uker og er 100% ufør på grunn av bomben. Gjerningspersonene er fortsatt ikke straffet.

OBS: I den første utgaven av artikkelen viste jeg til videoen nedenfor som et av eksemplene jeg kom over på hva slags sprengkraft en Cobra 6 har. I ettertid har jeg fått tilsendt en annen video som hevder at videoen er manipulert og at bilen i virkeligheten fikk plassert en kraftigere sprengladning i seg.

Det blir eksemplifisert med en 3″ titanium shell i en bil i en annen video.

Teknisk bakgrunn

Pyrofire.eu (nå nedlagt) solgte disse og oppga en kruttvekt på totalt 50 gram. Det er uvisst hvor mye som er selve sprengladningen, 3″/75mm refererer til omkrets for ladningen så den skal passe i utskytningsrøret og det kreves en ladning under salutten for å sende den i været. En innvendig lunte vil så detonere ladningen innen en viss tid, normalt når ladningen når makshøyde. En 3″ salutt kan i praksis ha mindre krutt i seg enn Cobra 6, men også mye mer. Dette er spesielt tilvirket fyrverkeri og selges normalt bare til profesjonelle.

En Cobra 6 har rundt 48 gram krutt hvorav ca 20 av disse er i sprengladningen, noe som gir over 6 liter med ekspanderende gass på et øyeblikk, så det er et kraftig smell som kan gjøre mye skade spesielt når den modifiseres med bensin eller puttes i et lukket rom. Men selve videoen nedenfor kan jeg altså ikke verifisere 100% siden det er klippet i den.

Kilde: Youtube

Med et ønske om å skremme

Bilder av en skadet Roxanno blir altså vist fram til politiet, brannvesen og klubbene for å «vise farene ved pyroteknikk» på norske fotballkamper. Altså, en kriminell hendelse som ikke har skjedd på eller ved fotballkamp, med en hjemmelaget bombe kraftig nok til å sende en mann i koma i 2 uker og gjøre ham varig ufør.

Og med et ønske om å narre

Det er lov å føle seg lurt, det er også lov til å være sint. Et hundretalls personer satt i salen den dagen med et ønske om å arrangere trygge fotballkamper, og ble forledet av Norges Fotballforbund med bilder av svært alvorlige skader, forårsaket av bomber og fyrverkeri som ikke finnes i her.

Vi bruker ikke hjemmelagde bensinbomber på stadion i Norge

Det er viktig at klubbene nå først og fremst husker på de hundrevis av lovlige pyroarrangementer som har blitt gjennomført. Uten skader. Dette er den erfaringen vi har, som viser at det er mulig. UEFA påstår at de kan bevise at det ikke finnes trygg bruk av pyro på stadion. Deres «bevis» er bygget opp av bildejuks som nå også har kommet til Norge. Vi er beviset på at det er mulig, og den sannheten skal fram.

Si ja til lovlig pyro. Si nei til løgn og skremselspropaganda.

Oppdatering

NFF svarte først Idrettspolitikk.no at de bare bryr seg om barnas sikkerhet. Det førte til min hittil største rant på Twitter.

Senere har også Aftenposten og VG kommet med sine artikler. De nederlandske journalistene som fikk bildene sine misbrukt av UEFA svarer følgende:

Dette er Sanne Donders bilde, som hun tok i forbindelse med artikkelen jeg skrev om Roxanno. Jeg har snakket med henne, og hun er trist over at han har brukt dette bildet uten tillatelse fra henne. Han har verken tatt kontakt med meg, Sanne eller Roxanno selv. Det er svært overraskende. Vi var sjokkert da vi hørte om dette.

Carel van der Welden, AD.nl

Denne ulykken var et resultat av unge kriminelle som laget en bombe av sammensatte kinaputter, og brukte bensin til å tenne den på. Det har ingenting med pyrobruk på fotballkamper å gjøre. Dette er et galt eksempel å bruke, noe som er overraskende når man ønsker å være en troverdig person med en troverdig historie.

Carel van der Welden, AD.nl

Dr. Tom Smith fra UEFA har ikke svart på spørsmål om hvorfor han har brukt bilder som ikke har noen sammenheng med fotball, eller etiske problemstillinger i presentasjonen.

Siste nyheter

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.