I går skrev jeg en artikkel og viste til bombeskadde Roxanno fra Rotterdam, brukt av Norges Fotballforbund og UEFA for å skremme politi, brannvesen og klubber i Norge fra å tillate pyro på tribunene.

I dag har jeg undersøkt et annet bilde, som dukket opp i utkanten av et av fotografiene tatt fra salen. Bildet viser synlig en øyeskade.

Les også: NFF og UEFA-rapport brukte bilder av sprengningsskader, Athen-derby og rørbomber for å skremme klubbene

Les også: NFF avslørt: Roxanno (33) vist fram på seminar mot pyro – ble egentlig hardt skadd av hjemmelaget bensinbombe i Rotterdam

Les også: We’ve read the UEFA report saying pyro is not safe and we’ll never get that hour of our life back

Gjesteinnlegg

  • Tidligere talsmann og pyroansvarlig i NSA
  • Styreleder i Stabæk Support
  • Sertifisert forhandler av pyroteknikk hos Norsk Brannvernforening

    Bjørnar Posse Sandboe
«Pyrotechnics are bad for people», heter det med store bokstaver på NFFs seminar. Bildet i midten ble behørig omtalt i går. I dag ser vi på bildet til høyre, som i dette tilfellet er litt beskåret sett fra salen.
Utklipp fra foto tatt fra salen gir nok informasjon til at man kan lete etter originalen.
Med litt justeringer skyves perspektivet slik at bildekantene er rette.
Reversert bildesøk i Google viser dermed samsvarende bilder, samt et bilde vannmerket med kilden Bobjgalindo på Wikipedia Commons.
Brukeren har lastet opp mange bilder fra operasjonssalen av diverse skader.

Bildet ovenfor er tatt kl 12:45 10. juni 2010 med et Kodak Easyshare C913. Beskrivelsen av bildet er oversatt:

Penetrasjonsskade av øyet, øyeeplet er punktert med et inngangssår fra en metallsplint.

Bobjgalindo, Hospital Central de Maracay

Det nevnes ikke noe sted i dette bildets sammenheng at skaden skal ha oppstått av fyrverkeri, pyroteknikk eller fotball. Bildet er katalogisert til å være fra Hospital Central de Maracay, nord i Venezuela.

Det har ikke lyktes meg å finne noe kontaktinfo til personen som har lastet opp bildet, og Venezuela er i øyeblikket i en litt uoversiktlig situasjon. Jeg antar legene der har annet å gjøre enn å undersøke en 9 år gammel øyeskade som NFF påstår viser at pyro er farlig. Men en metallsplint i øyet høres for mange ut som et resultat av arbeidsulykke mer enn pyroteknikk. Med mindre man spiller fotballkamper før lunch på en torsdag i Venezuela da. Det ble i hvert fall ikke spilt seriefotball, for da hadde de sommerferie.

Bildet av denne øyeskaden blir nå vist fram av Norges Fotballforbund og UEFA for å skremme, ved siden av bombeskadde Roxanno jeg skrev om tidligere og et bilde av en sprengt hånd som har ligget på nettet i minst 15 år. Iblandet omfattende informasjon om en mengde fyrverkeri som hverken brukes eller selges her i Norge.

Hva nå?

Seminar-skandalen er, uten tvil, det mest graverende tillitsbruddet jeg noen gang har sett fra NFF overfor supporterklubbene etter 6 år i NSA-styret. Her involverer det i tillegg arrangementsjefer og sikkerhetsansvarlige, samt nødetater fra distriktene.

NFF visste at NSA hadde kritisert UEFA-rapporten både for innhold og fremstilling. Likevel har noen hos NFF vurdert det som riktig å bruke 2 timer av sikkerhetsseminaret på å legge dette fram foran alle, i tillegg til disse nye bildene som nå viser seg å være fra helt andre steder, og helt andre skader. «Pyroteknikk er ikke bra for mennesker. Det kan føre til arr, amputasjon, kroniske lidelser og permanent syns- og hørselstap. *Bilde av sprengt hånd* *Bilde av Roxanno* *Bilde av irrelevant øyeskade fra Venezuela*». Dette er det vi blir servert like før sesongstart. Betalt for med fotballens penger, hilsen direktørene i NFF.

Jeg har alltid vært skeptisk til at NFF skal hevde seg som den part som ofte mener de vet mest om sikkerhetsavstander og hva som er riktig mengde røyk og bluss, og underkjenne vurderinger gjort av brannvesen, politi og klubber har gjort i sine søknader. Jeg lurer på hvordan man noengang skal ha tillit til NFF om dette, når de ikke engang viser fram sannferdig informasjon på sitt eget sikkerhetsseminar.

Om man blir tatt på fersken i å bruke sin stilling til å lure politi, brannvesen og NFFs egne medlemsklubber med en konstruert og falsk virkelighet, bør man gå fra jobben på dagen.

Oppdatering

NFF svarte først Idrettspolitikk.no at de bare bryr seg om barnas sikkerhet. Det førte til min hittil største rant på Twitter.

Senere har også Aftenposten og VG kommet med sine artikler. De nederlandske journalistene som fikk bildene sine misbrukt av UEFA svarer følgende:

Dette er Sanne Donders bilde, som hun tok i forbindelse med artikkelen jeg skrev om Roxanno. Jeg har snakket med henne, og hun er trist over at han har brukt dette bildet uten tillatelse fra henne. Han har verken tatt kontakt med meg, Sanne eller Roxanno selv. Det er svært overraskende. Vi var sjokkert da vi hørte om dette.

Carel van der Welden, AD.nl

Denne ulykken var et resultat av unge kriminelle som laget en bombe av sammensatte kinaputter, og brukte bensin til å tenne den på. Det har ingenting med pyrobruk på fotballkamper å gjøre. Dette er et galt eksempel å bruke, noe som er overraskende når man ønsker å være en troverdig person med en troverdig historie.

Carel van der Welden, AD.nl

Dr. Tom Smith fra UEFA har ikke svart på spørsmål om hvorfor han har brukt bilder som ikke har noen sammenheng med fotball, eller etiske problemstillinger i presentasjonen.

Siste nyheter

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.