NSA støtter SK Branns, Bataljonens og Norges fotballforbunds felles forsvar av supporternes ytringsfrihet overfor UEFA.

Tidligere i år ble SK Brann tildelt en bot på 5000 euro fordi supportere hadde ropt «UEFA Mafia» under hjemmekampen mot St. Pölten i Women’s Champions League 31. januar.

NSA mener at det er åpenbart at dette er en akseptabel ytring. I Norge er det en selvfølge at man kan ytre hva man vil, såfremt det ikke er krenkende, hatefullt eller på annet vis trakasserende. Det gjelder også på fotballtribunen.

UEFA er en av de mektigste og mest pengesterke idrettsorganisasjonene i verden. De bør og skal tåle et spark oppover. Med tanke på en del av sakene organisasjonen har vært involvert i, bør ikke utropet heller komme særlig overraskende.

I denne saken har supporterklubben Bataljonen, fotballklubben Brann og Norges fotballforbund etter vårt syn reagert helt riktig. Supporterklubben firet ikke en tomme, men stod opp for supporternes ytringsfrihet. Klubben støttet supporternes rett til å synge hva de vil, anket dommen og skrev debattinnlegg i internasjonal presse. Forbundet sluttet opp om klubb og supportere, og tok saken opp på høyeste hold.

Fotballpresident Lise Klaveness fortjener også ros for å bruke sin posisjon til å få i stand et møte med UEFAs generalsekretær og invitere klubb og supporterklubb med. Det har antagelig krevd mye arbeid og tautrekking.

Sammen tar de kampen for en viktig sak. Ytringsfriheten gjelder også tribunen, selv om det er europeisk fotballs mektige styringsorganisasjon som kritiseres. Eller kanskje nettopp derfor.

I denne kampen har de selvsagt NSAs uforbeholdne støtte.

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.