Til NTB/Eurosport uttaler dommersjef Terje Hauge at VAR har oppnådd en reduksjon i tidsbruk på 35 sekunder i 2024. NTB-artikkelen konkluderer med «Sist sesong tok det i snitt drøye to minutter når hoveddommerne ble bedt om å sjekke VAR-situasjoner på skjerm. I år er tidsbruken redusert med over et halvt minutt.»

– Alt går fortere. Utviklingen er positiv, sier Terje Hauge.

Isolert sett, slik det er skrevet, er nok dette riktig. Men forteller det egentlig at tidsbruken til VAR har gått ned?

Tidspunkt for tidtakning

Hadde man hatt et ønske om å se på reell tidsbruk for VAR, ville man klokket tiden fra VAR faktisk begynner å se på en situasjon.

Det er én måte å måle hvor lang tid det tar å gjøre en VAR-vurdering/avgjørelse/inngripen på. Det er fra kampleder blåser for forseelse, til man har besluttet å gjøre om/ikke gjøre om avgjørelsen og spillet kan gå videre.

NFF bruker en litt annen metode. De måler tiden fra spillet skulle vært satt i gang, og til avgjørelse foreligger. Dette resulterer naturligvis i «veldig gode tider», slik VAR-sjef Moen uttaler i samme artikkel.

Dette er ikke helt ulikt tidligere tilfeller der man kun teller «VAR-situasjoner» dersom de endrer dommerens avgjørelse, eller da to NFF-dommere brukte tall fra sin arbeidsgiver for å påstå at dommernes nøyaktighet øker fra 92,1 til 98,3 prosent med VAR.

Uansett: Det tar tid fra en ball er i mål, spillerne jubler, motstander rusler tilbake mot midtstreken for å ta avspark. I hele denne perioden jobber VAR, men tiden teller ikke. Den starter først når spillet skal settes i gang igjen. Det er én sannsynlig årsak til at man skal telle tid slik; å få tiden til å se mindre ut.

Umulig å sammenligne

Men å regne på denne måten umuliggjør hele regnestykket for tidsbruk. Det tar aldri like lang tid for to lag å være klare til å sette i gang spillet. I 2024 har lagene vendt seg til at VAR uansett skal sjekke. Somler de mer på vei tilbake til avspark? Et lag som er i ferd med å bli innhentet på en ledelse vil ha gode grunner til å somle enda mer. Når er man da helt klare til å starte?

Jo lenger tid det tar før NFF starter sin stoppeklokke, jo bedre tid har VAR-rommet til å legge klar repriser og ulike vinkler. Så skal det ikke underslås at VAR antakelig har blitt raskere med erfaring, men å komme med 35 sekunder i dag er like porøst som å påstå 35,5 cm offside i juli.

Kjeden, kjeden, kjeden

Igjen så må vi dra fram denne kjeden (chain of events, som det er fristende å kalle den). Du kan ikke stole på resultatet i enden om du ikke kjenner til variablene underveis. Her har vi en dommersjef som konkluderer med en reduksjon i tidsbruk på 35 sekunder, men dette gjelder kun en del av VAR-situasjonen og helt uten å vite hvor lang tid spillerne eller dommerne har brukt på å bli klare til å sette i gang spillet igjen.

Hadde man hatt et ønske om å se på reell tidsbruk for VAR, ville man klokket tiden fra VAR faktisk begynner å se på en situasjon. Da kunne man sett sesong for sesong hvorvidt man forbedret tiden. Men det ville naturligvis resultert i flere minutter og sekunder totalt sett – og det står seg dårlig når man skal få publikum og klubbene til å stemme for VAR.

Litt fornøyelig er det derfor at Eurosport beskriver det som at «VAR-grep har båret frukter». For på Hauge og Moens frukttre vokser det både epler og pærer i skjønn forening. Hvilken frukt får du i dag?

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.