Uttalelse fra NSA om rapporten fra Arbeidsgruppe VAR.

Rapporten fra arbeidsgruppe VAR viser at videodømming er et blindspor for norsk fotball.

  • Den store majoriteten av både spillere og supportere mener at dagens VAR ikke fungerer.
  • Kostnadene av å videreutvikle dagens system er enorme. Det er dermed ingen realistiske løsninger på problemene med VAR.
  • VAR øker forskjellene mellom herre- og kvinnefotball, og mellom bredde og topp
  • Pengene som i dag går til VAR bør heller brukes til å profesjonalisere dommerne i Norge, både i Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien.

Rapporten bekrefter at VAR ikke fungerer

Erfaringene fra nesten to sesonger med VAR har bekreftet advarselen fra det organiserte tribunemiljøet. Videodømming ødelegger scoringsøyeblikket og gir kunstige stopp i spillet, samtidig som det er mange kontroversielle avgjørelser. Særlig opplevelsen for kjernepublikumet, de som går på kamp, har blitt dårligere. VAR er i tillegg dyrt og ble innført etter en kritikkverdig prosess. De norske supportermiljøene har i lang tid protestert mot innføringen av VAR og har gitt Norsk supporterallianse et tydelig mandat. NSA skal jobbe mot VAR.

Rapporten fra Arbeidsgruppen om VAR, lagt frem 20. november, endrer ikke dette standpunktet. Rapporten viser at det er store problemer med VAR og en mangel på realistiske løsninger. Informasjonen som utvalget har innhentet viser at VAR er upopulært blant kjernepublikumet til eliteserien, og den store majoriteten av både spillere og supportere mener at dagens VAR ikke virker godt nok. Etter 2 år der NFF har brukt hele sin prestisje på innføringen av VAR, er det kun en fjerdedel av det norske fotballpublikummet som synes dette er en bra greie.

For store kostnader ved å utvikle VAR i Norge

Rapporten viser at videreutvikling av systemet, som NFF har tatt til orde for, vil medføre store kostnader. Eksempelvis vil en økning fra fem til åtte kamera på hvert stadion koste 25 millioner kroner årlig. Det er mer enn dobling av hva VAR koster i dag. Bruk av sensorer i ballen for å nøyaktig fastsette posisjonen vil koste 10 millioner kroner årlig. Andre teknologiske oppgraderinger har tilsvarende høye prislapper, eller mangler rett og slett kostnadsoverslag.

Det mangler forklaring på hvem som skal betale for en slik videreutvikling og hvor pengene skal komme fra. Blir det de 32 klubbene i OBOS og Eliteserien eller må hele norsk fotball bære byrden? NSA er bekymret for at deler av regningen for prestigeprosjektet VAR til syvende og sist ender på breddeklubbenes bord.

VAR øker forskjellene i norsk fotball

Legger vi innholdet i rapporten til grunn, er det stor fare for at VAR vil øke forskjellene mellom bredde og topp, og mellom herre- og kvinnefotball. Noe av det vakreste med fotball er at det er fundamentalt likt på alle nivå. VAR øker avstanden mellom mellom “den teknologiske” og “den vanlige fotballen”, mellom fotballen på løkka og den som stjernene spiller. 

Det er ingen tegn til at VAR skal innføres i Toppserien, noe som gir et markant skille i rammene for fotball på toppnivå mellom menn og kvinner. Å insistere på å bruke titalls millioner på herrefotballen uten at kvinnefotballen får noe som helst, rimer dårlig med fotballens mål om likestilling. Pengene burde heller vært brukt på formål som kommer både herre- og damefotballen til gode.

VAR-pengene bør brukes på profesjonalisering av dommere

NFF gjorde dommerne en bjørnetjeneste ved å innføre VAR. Alle forstår og aksepterer at dommere kan gjøre feil. Med videodømming som hjelpemiddel blir det økt oppmerksomhet rundt feil, samtidig som aksepten forsvinner. Det er kontroverser rundt VAR-avgjørelser nesten hver uke, og det blir ikke bare diskutert om dommer gjorde feil, men også hvorvidt VAR skulle vært brukt eller ikke. Det reduserer dommerens autoritet. 

Det er en myte at supportere er mot alt nytt. Problemet med VAR er at det ikke fungerer, er kostbart, og gjør det kjipere å se på fotball på stadion. Pengene kan komme bedre til nytte på andre områder. NSA ønsker å styrke dommernes posisjon og gjøre jobben deres lettere. Vi foreslår derfor at pengene som i dag brukes på VAR, skal gå til profesjonalisering av dommerne. Ved å dømme på fulltid kan dommerne trene mer, utvikle seg faglig og bygge et sterkt proffesjonelt miljø. Noen av pengene bør øremerkes dommerne i Toppserien. Vi tror bedre utviklingsmuligheter for toppdommerne kommer hele dommerstanden og hele norsk fotball til gode.

Også teknologi kan være positivt for norsk fotball, gitt at den ikke er inngripende på spillet eller koster for mye. Mållinjeteknologi er et eksempel på et hjelpemiddel som er allment akseptert, og fjerner tvil uten å tilføre pauser i spillet. I skrivende stund koster mållinjeteknologi for mye. Skulle den bli rimeligere, er
dette et virkemiddel som kan vurderes.

Om arbeidsgruppen

NSA var representert av Agnes Nærland Viljugrein (Klanen) og Mads Skauge (J-feltet) i utvalget. Prosess, mandat og overordnet sammensetning av arbeidsgruppen ble bestemt av NFF. NSA har sett det på sin oppgave å delta i utvalget for fremme synspunktene til det organiserte supportermiljøet og bidra med saklig informasjon som støtter vårt standpunkt.

Arbeidsgruppen om VAR fikk et vanskelig og ambisiøst oppdrag. På tre måneder, og på fritiden for de fleste deltakerne, skulle de produsere en rapport som vurdere fordeler og ulemper med VAR, sikre legitimitet for den videre prosessen og gi forbundsstyret et faktabasert grunnlag for innstillingen til fotballtinget 2025. Denne ambisjonen var ikke mulig å realisere på den korte tiden arbeidsgruppen
har hatt til rådighet. Dette er en hasterapport fra et hasteutvalg som legger frem de ulike synspunktene på VAR. Det betyr at den ikke representerer én fasit, men ulike perspektiver fra ulike miljøer. Samtidig står hele utvalget bak enkelte avklaringer knyttet til økonomi og innføring av VAR i Norge. Norsk fotball har enda ikke fått utredningen som ble bestilt på fotballtinget 2020.

Kroken på døren for VAR

Manglene til tross, gir denne rapporten to viktige svar. For det første bekrefter den at VAR, slik det er i dag, ikke fungerer. Det er kontroverser hver eneste runde og den store majoriteten av både spillere og supportere mener at VAR i dag ikke fungerer. Det er med andre ord ikke holdbart å fortsette med dagens VAR. For det andre slår rapporten fast at oppgradering av dagens system og innføring av ny teknologi vil koste enorme summer. En videreutvikling av VAR er dermed ikke realistisk. Denne rapporten betyr kroken på døren for VAR i Norge.

Valget for klubbene på eiermøtet i NTF 22. januar, og for delegatene som skal stille på fotballtinget i begynnelsen av mars, bør derfor være enkelt. Stem for avskaffelsen av VAR.

Denne nettsiden deler ikke din informasjon med andre.

Det betyr at du ikke kan dele artikkelen med et enkelt trykk på sosiale medier. Men vi håper at du setter pris på innholdet, og deler på Twitter og Face på gamlemåten, ved å kopiere adressen. Takk for ditt engasjement og ha et trivelig privatliv.