Seminaret er det 21 i rekken og avholdes på HAUSMANIA KULTURHUS, Vestre Elvebakke 10 (Oslo) 3. og 4. februar.

Årsmøtet starter kl. 10 lørdag 3. februar. Supporterseminaret starter når årsmøtet er avsluttet og avsluttes senest kl. 13. søndag. Det legges opp til sosialt opplegg lørdag kveld. Mer informasjon kommer med programmet i januar.

Vi har booket et enklere og rimeligere møtelokale fremfor et fancy konferansehotel i år, og kommer heller til bruke noe av pengene vi sparer på å lage et trivelig opplegg rundt seminaret.

Programmet for årsmøteseminaret er lagt ut nederst på siden


Kontingent

Betalt kontingent er en forutsetning for at klubben kan stille på årsmøtet med stemmerett. Medlemskontingenten er tre kroner pr. betalende medlem i supporterklubben pr. 31.12 2023 og overføres konto 0536 43 40089. Minstesatsen er kr. 150 mens det er et tak på kr. 7.000 pr. klubb. Frist for å betale er 20. januar.

 • Antall medlemmer i 31.12.2023 x 3,- = Medlemskontigent NSA for 2023.

Kasserer kan kontaktes på penger@fotballsupporter.no ved spørsmål.

Sakspapirer og forslag

Sakspapirer til årsmøtet, herunder valgkomiteens innstilling, beretning, regnskap med budsjett, forslag til kontingent, og forslag fra styret, samt forslag fra medlemsklubbene ble sendt ut 23. januar.

Sakspapirene er også tilgjengelig lenger nede på denne siden.

Hvem kan delta?

Seminaret og årsmøtet er åpent for alle med engasjement for norsk supporterkultur og norsk fotball, både i og utenfor NSA-paraplyen. På årsmøtet er stemmerett begrenset til medlemsklubbene i NSA. Supporterklubber med 0-999 medlemmer har 1 stemme, 1000-1999 medlemmer 2 stemmer, 2000-2999 medlemmer 3 stemmer, og klubber med over 3000 medlemmer 4 stemmer. 

Det er selvsagt mulig å delta på seminaret selv om man ikke er delegat. Det er i utgangspunktet gratis, men skal du være med på lunsj og middag påløper en kostnad på 500 kr.

Skjema for påmelding

Hvorfor engasjere seg?

På årsmøtet vedtas det hva NSA-styret skal jobbe for gjennom året. Selv om vi alle diskuterer mye fotball gjennom året, er årsmøtet og årsmøteseminaret det eneste stedet hvor supporterklubbene møtes fysisk og kan komme frem til felles standpunkt. Det er åpenbart, men kan aldri sies ofte nok: Sammen får vi til mer. Med mandat fra årsmøtet snakker også NSA med en helt annen legitimitet overfor NFF og andre myndigheter vi møter.

På årets møter skal vi blant annet diskutere

 • Hvordan vi stopper VAR
 • Internjustis og veien videre med pyro
 • Unge supportere
 • God økonomistyring i supporterklubben (Utgår, settes opp som eget digitalt møte)
 • Terminlisten – når skal norsk fotball spilles?
 • Organisering av cupen (blir tema på fotballtinget)
 • Nordisk supportersamarbeid
 • Den neste VM-kampen? Hvordan skal vi forholde oss til VM i Saudi Arabia 2034

Reiseutgifter

Det dekkes opp til kr 2500 i kostnad til flybilletter per person inntil to personer pr. medlemsklubb i NSA for flyplassene i Bergen, Stavanger og Trondheim, og 3000 med samme kriterier for reiser fra øvrige flyplasser. Ut over dette dekker NSA reise med flybuss eller ordinært tog (Vy – billigste alternativ) til konferansested. Vi anbefaler å bestille reise så tidlig som mulig. Takk for at du tenker økonomisk når du bestiller reise.

Overnatting

Dere må booke hotellrom selv. Hoteller i nærheten:

Budsjetthotel i nærheten

Det er også fint mulig å bruke andre hoteller i sentrum. Ifølge google maps tar gåturen fra Oslo S til Hausmania 15 minutter. 


Sakspapirer

Alle dokumentene er samlet i filen Årsmøtepapirer og årsmelding for 2023 samlet. Årsmøteforslag, forslag til vedtektsendringer og valgkomiteens innstilling er også tilgjengelig separat.


Tidsplan og program

Lørdag 3. februar

Årsmøte i NSA (10:00-12:00)

Årsmøtet starter klokken 10:00 med forventet avslutning klokken 12:00.

Lunsj med besøk fra fotballpresidenten (12:30-13:00)

Lunsj klokke 12:30 på Peloton, Torggata 35. Vi får besøk av fotballpresident Lise Klaveness og Karl Petter Løken kl. 13

Program supporterseminaret (Fra kl. 14:00)

Seminaret starter lørdag kl. 14. Programmet lørdag tar pause ca. 16:30 og starter opp igjen med kveldsarrangement fra kl. 19 med middag, live intervju med Pyro & og Pivo, og quiz. Seminaret starter igjen søndag kl. 10 og avsluttes senest kl. 13. Se under for detaljer.

Hvordan stopper vi VAR?

Noa Bachner, journalist i den svenske avisen Expressen og forfatter av boken  «Den sista utposten» forteller om hvordan klubber og supportere har klart å stoppe VAR i Sverige.

Etter innledningen blir det panelsamtale Bjørnar «Posse» Sandboe (Stabæk Support), Erlend Vågane (Bataljonen), Morten Killingberg (Forza Tromsø), samt Noa. Ordstyrer mer Marius Iversen (NSA-styret og GodsetUnionen).

Terminlisten og cupen

Den tradisjonelle norske fotballsesongen blir med jevne mellomrom utfordret og strukket. To ferske eksempler er forslaget om å flytte cupfinalen til våren og den iskalde siste serierunden i eliteserien 2023 søndag 3. desember. De fleste er enige om å holde på den tradisjonelle sesongen, men hvordan står vi imot presset? Vidar Vadset (leder NSA, Saftkokaradn) innleder til diskusjon.

Den neste VM-kampen

Store deler av supporternorge engasjerte seg mot VM i Qatar. Hvordan skal vi forholde oss til VM i Saudi-Arabia 2034? Erlend Vågane (Bataljonen), som var sentral i den forrige kampanjen, holder en kort innledning for å starte diskusjonen.

Avslutning ca. 16:30

Kveldsarrangement lørdag (Kl. 19-22)

Kveldsarrangement på Verkstedet bar, Hausmannsgate 29.

 • 19:00 Middag
 • 20:00 Morten Galåsen fra podcasten PYRO & PIVO intervjuer Noa Bachner om boken «Den siste utposten», og hvordan norske og svenske supportere kan organisere seg og stå imot den moderne fotballen.
 • 21: Quiz med Vetle Bergene, SLO Odd

Program søndag 4. februar (Start kl. 10)

Unge supportere

De siste årene har det blitt flere unge på tribunene, og mange av dem er engasjementet i ultrasgrupper. Hva kan vi gjøre for å fortsette den gode trenden, og skal til for et godt samarbeid mellom de unge i ultrasmiljøet og eldre supportere? Panelsamtale med Birk Slipesæter (Klanen), Eduard Werner (GodsetUnionen), Thomas Tuen (B-gjengen) og Anett Wingsternes (NSA-styret, Blåsarane). Ordstyrer er Marius Iversen.

Pyro – indrejustis og veien videre

Dette emnet trenger knapt introduksjon. I 2023 har NFF vært mer imøtekommende når det gjelder pyro, men det har også vært farlige hendelser og tilfeller av bøter. Ole Kristian Kristian Sandvik (NSA-styret, klanen) innleder til diskusjon.

Programmet rundes av circa kl. 13

Praktisk om seminaret

 • Det blir selvfølgelig anledning til å stille spørsmål og holde innlegg fra salen på alle programpostene. Merk at tidene er omtrentlige og at flere navn kan bli lagt til programmet.
 • Årsmøtet og seminaret foregår på Hausmania kulturhus, inngang Vestre Elvebakke 10.
 • Det er inkludert lunsj og middag for delegater. Øvrige deltakere må betale kr. 500 om de vil være med på måltidene.
 • Det er egen bar i lokalet, med priser godt under gjennomsnittet. Medbrakt er dessverre ikke tillatt.